کلاریترومایسین با نام تجاری بیاکسین یک آنتی بیوتیک از گروه ماکرولید ها است که با باکتری های بدن مبارزه میکند.کلاریترومایسین برای درمان انواع مختلف عفونت های باکتریایی پوستی و دستگاه تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد.البته از کلاریترومایسین با ترکیب از داروهای دیگر برای درمان زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری استفاده میشود.
قرص کلاریترومانیسین 250 میلی گرم ، قرص کلاریترومایسین 500 میلی گرم ، شربت کلاریترومایسین 125 در دسترس میباشد و نام های تجاری این دارو بیاکسین ، کلاریسید ،کلاریسید ایکس ال و بیاکسین است.در ادامه با نحوه مصرف ، عوارض ، تداخل دارویی و همچنین علت تلخی دهان با کلاریترومایسین آشنا می شوید.
کلاریترومایسین (clarithromycin) برای درمان انواع مختلف عفونت های باکتریایی پوستی و دستگاه تنفسی مورد استفاده قرار میگیرد.کلاریترومایسین از گروه دارویی آنتی بیوتیک های ماکرولید است و از طریق مهار پروتئین در باکتری موجب توقف رشد باکتری میشود.
این دارو پس از مصرف خوراکی 50 درصد در دستگاه گوارش جذب میشوند. اگر از دوز 250 هر 12 ساعت استفاده کرده باشید 20% آن توسط ادرار دفع میگردد و اگر دوز 500 میلی گرم هر 12 ساعت استفاده کنید 30% آن از طریق ادرار دفع میشود.
کلاریترومایسین در کبد متابولیزه شده و از طریق ادرار و مدفوع دفع میگردد و نیمه عمر کلاریترومایسین حدود 3 الی 4 ساعت میباشد
کلاریترومایسین روی باکتری های گرم مثبت اثر میگذارند. ماکرولید ها مشابه پنی سیلین ها عمل میکنند و بیشتر روی باکتری های گرم مثبت و تا حدی روی باکتری های گرم منفی اثر میگذارند.
کلاریترومایسین معمولا به مدت 7 تا 14 روز تجویز میشود. از این دارو برای مدت زمان کامل تجویز شده استفاده کنید.حتی اگر علائم شما بهبود یابد نباید مصرف آن را قطع کنید زیرا ممکن است عفونت شما در برابر دارو مقاوم کند.
کلاریترومایسین در گروه C بارداری قرار دارد.کلاریترومایسین میتواند به نوزاد متولد نشده اسیب برساند. پس اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید به پزشک خود بگویید.
کلاریترومایسین به شیر مادر منتقل میشود و باعث مشکلات جدی برای کودک شیرده میشود . پس قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید شاید لازم باشد شیردهی را متوقف کنید.
تلخی دهان و طعم غیر معمول یا ناخوشایند در دهان از عوارض شایع این دارو میباشد، که جای نگرانی نیست زیرا بعد از چند روز از بین می رود و اگر این مشکل بعد از چند روز از بین نرفت میبایتس با پزشک خود تماس بگیرید.
دوز کامل تجویز شده توسط پزشک را میبایست کامل مصرف کنید. ممکن است قبل از اتمام دوز تجویزی علائم عفونت بهبود یابد اما اگر مقدار تجویز شده را کامل مصرف نکنید ممکن است مبتلا به عفونت دیگری شوید و همینطور در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم شوید.
کلاریترومایسین داروی عفونت های ویرویسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا را درمان نمیکند.
اگر به کلاریترومایسین یا آنتی بیوتیک های مشابه حساسیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید و همچنین اگر تا بحال مشکل زردی یا کبدی ناشی از مصرف این دارو شده اید نباید این دارو را مصرف کنید.
اگر بیماری های نظیر بیماری کبد ، بیماری کلیوی ، دیابت،مشکلات قلبی یا عدم تعادل الکترولیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید و همچنین در بارداری و دوران شیردهی منع مصرف دارد.
هر دارو در زمان مصرف ممکن است در بعضی افراد دچار عوارضی شود که در صورت جدی بودن عوارض باید سریعا مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید و از عوارض شایع این دارو میتوان به درد معده ، تهوع ، استفراغ و یا اسهال اشاره کرد.
اگر نشانه های الرژیک به کلاریترومایسین مانند کهیر ، مشکلات تنفسی ، تورم صورت یا گلو داشتید و یا واکنش های مانند تب ، گلودرد ، سوزش چشم ، درد پوست ، بثورات پوستی داشتید میبایست با پزشک تماس بگیرید.
از عوارض دیگر این دارو درد شدید معده ، اسهال آبکی یا خون آلود، تپش قلب ، لرزیدن ، تنگی نفس ، سردرگمی مشکلات کبدی ، مشکلات کلیوی میباشد که در صورت بروز این عوارض سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
از عوارض نادر کلاریترومانیسین ، تب و لرز، تهوع و استفراغ شدید،چشم های زرد یا پوست،اضطراب ، تاری دید میباشد.
در صورت بروز علائم هپاتیت ، بلافاصله کلاریترومایسین را قطع کنید ( بی اشتهایی ، زردی ، ادرار تیره ، خارش یا شکم حساس)
کلاریترومایسین اگر با بعضی از داروها استفاده شود میتواند یک مشکل جدی قلبی ایجاد کند مانند آنتی بیوتیک ها ، داروهای ضد قارچ، داروهای ضد افسردگی ، داروهای ضد مالاریا ، داروهای قلب یا داروهای فشار خون و همچنین دارو های خاص برای جلوگیری از استفراغ.
فلوتیکازون، املودیپین،آموکسی سیلین ،آسپرین، آتورواستاتین، آزیترومایسین، آلبوترول، دولوکستین، ایبوپروفن، آتورواستاتین، مترونیدازول، ناپروکسن، امپرازول،پردنیزولون،سیمواستاتین،وارفارین تعدادی از داروهایی میباشند که با کلاریترومایسین در تداخل دارویی هستند.
داروهای ذکر شده لیست کاملی از داروهایی که با کلاریترومایسین تداخل دارند نمی باشد . بسیاری از داروها میتوانند با کلاریترومایسین تداخل داشته باشند و نباید در کنار مصرف این دارو استفاده شود.پس در مورد تمام داروهای فعلی و هر دارویی که مصرف ان را شروع یا متوقف کرده اید میبایست با پزشک خود بگویید.