دلیل | انواع | نحوه جراحی | عوارض | دوره بهبودی
هیسترکتومی چیست؟ هیسترکتومی یک روش جراحی برای برداشتن رحم زن است. زنان بعد از برداشتن رحم دیگر دچار قاعدگی نمی شوند و نمیتوانید باردار شوید. عمل جراحی هیسترکتومی برای درمان تعدادی از شرایط های مزمن و انواع خاصی از سرطان و عفونت می باشد.
میزان برداشتن رحم یا هیسترکتومی به دلیل بیماری بستگی دارد. در اغلب موارد کل رحم برداشته می شود.در طی این عمل ممکن است نیاز باشد تخمدان و لوله های فالوپ برداشته شود.
پزشک شما ممکن است اگر دچار موارد زیر باشید هیسترکتومی یا برداشتن رحم را تشخیص دهد:
چندین نوع مختلف از هیسترکتومی وجود دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.
در این جراحی هیسترکتومی فقط رحم برداشته می شود و دهانه رحم برداشته نمی شود و در بعضی از شرایط خاص راه تخمدان بسته می شود.
در این جراحی تمام رحم شامل دهانه رحم برداشته می شود و رایج ترین نوع جراحی است. تخمدان ها ممکن است بسته به شرایط برداشته شوند.
در این جراحی تمام رحم، دهانه رحم، بافت دو طرف دهانه رحم و بخش بالایی واژن برداشته می شوند. هیسترکتومی گسترده اغلب برای درمان انواع خاصی از سرطان مانند سرطان گردنه رحم انجام می شود. لوله های رحم و تخمدان ها ممکن است بسته به شرایط برداشته شوند.
هیسترکتومی از روش های مختلف انجام می شود. تمام روش ها بیهوشی عمومی یا موضعی نیاز دارد تا هیچ احساس دردی نداشته باشید.در روش بی حسی موضعی بدن را از زیر خط کمر بی حس کرده تا در حین عمل دردی را حس نکنید. البته ممکن است پزشک به شما داروی آرامبخشی تزریق کند تا در طول عمل احساس آرامش داشته باشید.
در هیسترکتومی شکمی ، پزشک از طریق برش در شکم رحم شما را خارج می کند. برش ممکن است عمودی یا افقی باشد.
در طول هیسترکتومی واژینال ،پزشک رحم را از طریق یک برش کوچک در داخل واژن خارج می کند.در این نوع جراحی زخمی در بدن وجود نخواهد داشت.
در طول یک هیسترکتومی لاپاروسکوپ ، پزشک با استفاده از یک ابزار کوچک به نام لاپاروسکوپ ، یک لوله نازک با نور و یک دوربین از طریق یک برش وارد شکم می کند. برای این جراحی برش کوچکی روی شکم زده می شود. جراح از طریق این دستگاه رحم را خارج می کند.
هیسترکتومی یک روش نسبتا بی خطر می باشد. به هر حال هیسترکتومی نیز مانند بقیه جراحی ها عوارضی را دارد. بعضی افراد ممکن است به داروهای بیهوشی واکنش خوبی نشان ندهند و همچنین خونریزی شدید و عفونت در اطراف محل برش در زمان جراحی است.
عوارضی که شامل صدمه به اندام های دیگر می باشد شامل :
این خطرات نادر است. حال اگر این عوارض رخ داد ممکن است نیاز به یک عمل جراحی دیگری داشته باشید.
بیماران بعد از عمل میبایست 2 تا 5 روز ، طبق تشخیص پزشک در بیمارستان بستری باشند. در زمان بستری در بیمارستان پزشک به شما داروهای ضد درد می دهد و همچنین بر علائم حیاتی مانند تنفس و ضربان قلب نظارت دارد. بر اساس تصمیم پزشک میبایست در اطراف بیمارستان کمی پیاده روی کنید تا به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کنید.
بهتر است هر ۲ ساعت یکبار نفس عمیق بکشید و سرفه کنید. این حرکت از عفونت ریه جلوگیری می کند. برای جلوگیری از هر گونه احساس ناراحتی در هنگام سرفه و تنفس عمیق، می توانید یک بالش بر روی محل عمل قرار دهید.آنتی بیوتیک و مسکن تجویز شده را حتما طبق دستور پزشک استفاده نمایید.