سفیکسیم یک آنتی بیوتیک سفالوسپورین است و با نام تجاری زاکسیم نیز شناخته میشود.سفیکسیم یک آنتی بیوتیک باکتریال با طیف گسترده است که توانایی مقابله با پاتوژن های گوناگون به ویژه ارگانیسم های گرم منفی را دارد. سفیکسیم را برای درمان بسیاری از عفونت های ناشی از باکتری تجویز میکنند.
این آنتی بیوتیک ها در درمان طیف وسیعی از بیماری های عفونی باکتریایی مثل عفونت های تنفسی، عفونت های پوست و بافت نرم و عفونت های استخوان یا مفاصل، و عفونت های ادراری مؤثر می باشند. نیمه عمر سفیکسیم 3 تا 4 ساعت میباشد که در صورت مشکلات کلیوی به 4 تا 6 ساعت میرسد. و کسانی که نارسایی کلیه دارند حداکثر 11:30 میباشد.سفیکسیم 50% آن توسط ادرار و 10 % آن توسط مدفوع دفع میشود.
سفیکسیم یک آنتی بیوتیک است که برای درمان بسیاری از عفونت های ناشی از باکتری تجویز می گردد. این دارو در فرم کپسول 200 و 400 و قرص 200 و 400 در دسترس می باشد. اوج غلظت سرمی کپسول سفیکسیم 3 تا 8 ساعت می باشد.
شربت سفیکسیم یک آنتی بیوتیک است و برای درمان عفونت باکتریایی در کودکان تجویز می گردد و در شکل سوسپانسیون خوراکی 100 میلی گرم / 5 میلی لیتر میباشد و تجویز دوز این دارو برای کودکان بر اساس وزن و شرایط بیماری آن است. اوج غلظت سرمی سفیکسیم در سوسپانسیون آن 2 تا 6 ساعت است.
توجه : استفاده این دارو بدون تجویز پزشک ممنوع می باشد.
در صورتی که به سفیکسیم یا هر آنتی بیوتیک مشابه نباید از سفیکسیم استفاده کنید و اینکه اگر به پنی سیلین حساسیت دارید حتما قبل از تجویز پزشک خود را در جریان بگذارید.
اگر به هر یک از داروهای سفادروکسیل ، سفازولین ، سفوروکسیم ، سفتی بوتن ، سفوروکسیم ، سفالکسین حساسیت دارید حتما قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید
این دارو در رده B بارداری قرار گرفته است.مشخص نیست این دارو به نوزاد متولد نشده آسیب میرساند یا خیر. اگر باردار هستید قبل از تجویز به پزشک خود بگویید.
مشخص نیست که سفیکسیم به شیر مادر منتقل میشود یا اینکه به کودک آسیب برساند یا خیر. در صورت شیردهی پزشک خود را قبل از تجویز دارو در جریان قرار دهید.
در صورت فراموش کردن دوز مصرف سفیکسیم به محض متوجه شدن آن را مصرف کنید. اگر زمان یادآوری شما نزدیک به دوز بعدی باشد از مصرف داروی فراموش شده پرهیز کنید. و همچنین از مصرف داروی اضافی جهت جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.
در زمان مصرف سفیکسیم و یا داروهای آنتی بیوتیک احتمال اسهال وجود دارد که ممکن است نشانه عفونت جدید باشد. اگر اسهال آبکی یا به همراه خونریزی باشد حتما با پزشک خود تماس بگیرید. از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید مگر اینکه پزشکتان تجویز کند.
بزرگسالان : دوز پیشنهادی برای بالغین 400-200 میلی گرم روزانه با توجه به شدت عفونت می باشد، که به صورت تک دوز و یا دو دوز جداگانه تجویز می شود.
سالخوردگان: برای بیماران سالخورده احتمال دارد دوز مشابه با دوز پیشنهاد شده برای بزرگسالان تجویز شود البته می بایست عملکرد کلیه ها بررسی شود و در صورت وجود اختلالات کلیوی شدید تنظیم دوز صورت گیرد.
نوجوانان بالاتر از 12 سال: در مورد این گروه از افراد دوز مشابه با دوز پیشنهاد شده برای بزرگسالان تجویز می شود.
کودکان بین سنین 6 ماه تا 11 سال: پیشنهاد می شود که برای این دسته از افراد سفیکسیم به صورت سوسپانسیون خوراکی تجویز شود، زیرا 200 میلی گرم سفیکسیم برای این گروه سنی مناسب نمی باشد. دوز پیشنهادی برای کودکان در این گروه سنی 8 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن روزانه، به صورت تک دوز یا دو دوز جداگانه می باشد.
نوزادان کمتر از 6 ماه: ایمنی و کارائی سفیکسیم در نوزادان کمتر از 6 ماه هنوز مشخص نشده است
سفیکسیم به همراه تاثیرات مورد نیاز برای رفع بیماری ، ممکن است اثرات نا خواسته ای در بدن ایجاد کند. البته ممکن است این عوارض رخ ندهد اما در صورت بروز این عوارض حتما به اورژانس مراجعه کنید.
از عوارض شایع سفیکسیم سوء هاضمه ، درد معده ، حالت تهوع ، استفراغ ، خارش یا ترشحات واژینال میباشد. که در صورت جدی بودن علائم با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت بروز هرگونه از علائم آلرژیک مانند تنفس سخت ، تورم صورت لب یا گلو ، کهیر حتما به اورژانس مراجعه کنید.
در بعضی موارد سفیکسیم باعث عوارض هایی میشود. در صورت وجود علائم ها با پزشک خود تماس بگیرید
ممکن است منجر به نتیجه مثبت کاذب در تست قند خون شود (بر روشهای آنزیمی اثری ندارد) و ممکن است منجر به مثبت کاذب در تست کتونوری و کومبس مستقیم شود