آزبستوز عبارت است از التهاب ريهها به علت استنشاق ذرات آزبست. اين يك اختلال مزمن است اما مسري نيست. آزبستوز ممكن است منجر به سرطان ريه شود (خطر بروز با سيگار كشيدن بسيار بيشتر ميشود). مردان بالاي 40 سالي كه در معرض ذرات آزبست بودهاند با احتمال بيشتري دچار اين بيماري ميشوند. آزبستوز شايد مهمترين بيماري ريوي ناشي از كار باشد.
علايم شايع
علايم اوليه:
علايم بعدي:
علل
مواجهه طولاني مدت با ذرات رير آزبست به هنگام كار يا از منابع ديگر. قسمت محيطي ريهها در اثر فيبرهاي آزبست دچار آزردگي ميشوند، كه نهايتاً التهاب، ضخيمشدگي و تشكيل بافت جوشگاهي در بافت ريوي (فيبروز ريوي) را به دنبال خواهد داشت. امكان دارد تا 20 سال از زمان مواجهه با آزبست بگذرد و سپس علايم بيماري ظاهر شوند.
عوامل افزايش دهنده خطر
پيشگيري
به هنگام قرار گرفتن در معرض آزبست، از ماسك حفاظتي مناسب يا هودي كه با هواي آزاد ارتباط دارد استفاده كنيد.
اقدامات توصيه شده در رابطه با مهار غبارهاي آزبست را به كار بنديد.
سيگار نكشيد.
يك برنامه منظم ورزشي داشته باشيد تا سلامت قلبي ـ تنفسي شما حفظ شود.
براي كارگراني كه در صنايع آزبست كار ميكنند بايد به طور منظم عكسبرداري با اشعه ايكس انجام شود تا هرگونه سايه غيرطبيعي در ريهها شناسايي شود. اگر در عكس مشكلي بود، فرد بايد كار با آزبست را رها كند حتي اگر علامتي وجود نداشته باشد.
عواقب مورد انتظار
اين بيماري در حال حاضر غيرقابل علاج است. اما علايم را ميتوان تخفيف داد يا تحت كنترل در آورد.
تحقيقات علمي درباره علل و درمان اين بيماري ادامه دارد. بنابراين اميد ميرود درمانهاي رو به روز مؤثري ابداع شوند و نهايتاً بتوان اين بيماري را معالجه نمود.